Ympäristökapinaa ja kriisiteoriaa Joensuussa 27.4.


Huhtikuun viimeinen lauantai 27. päivä oli toimintapäivä Suomessa ympäristöliike Elokapinalle.

Nuoret vaativat hallitukselta tekoja turhien sanojen sijaan ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Elokapina muistutti joensuulaisia kauppakeskus Iso Myyssä samalla tavalla ja samaan aikaan kello 12.05 kuvitteellisesti “kuolemalla” ilmastokriisin seurauksena.

Kauppakeskus Isa Myyssä h-hetkenä klo 12.05 (kuva Martti Vaskonen)


Kauppakeskuksessa liikkuneet asiakkaat saivat tiedotteen, missä kerrottiin tapahtumat syyt ja annettiin mahdollisuus keskusteluun. Tähän pohdintaan yllättävän monet osallistuivat, mikä tarkoitti myös sitä, että tapahtuma oli erittäin tarpeellinen.

Suomessa vastaavat tapahtumat järjestettiin Helsingissä ja Tampereella. Elokapinan lisäksi järjestäjänä oli Perjantait Gretan kanssa -toimintaryhmä.

Yhdessä tekemällä oppii parhaiten. Kuvassa mielenosoituksessa käytettyt tunnukset (kuva Martti Vaskonen).


Elokapina on osa  Extinction Rebellion järjestöä. Tämä puoli vuotta toiminut järjestö toimii ja lähes 50 maassa.  Wikipedian mukaan Elokapina (Extinction Rebellion, lyh. XR) pitää itseään epäpoliittisena liikkeenä jonka tavoitteena on hyödyntää rauhanomaista vastarintaa, jotta vältyttäisiin ilmaston romahtamiselta, luonnon monimuotoisuuden vähenemiseltä, ja vältyttäisiin ihmisen sukupuuttoon kuolemiselta ja ympäristön romahtamiselta.

Liike perustettiin Isossa-Britanniassa toukokuussa 2018, ja käynnistyi lokakuussa 2018 Roger Hallamin, Gail Bradbrookin, Simon Bramwellin ym. Rising Up! -kampanjaan osallistuneiden toimesta kapinanjulistuksella Iso-Britannian hallitusta vastaan. Samalla julkaistiin 94 akateemikon allekirjoittama vetoomus luonnon puolesta.  Marraskuussa 2018 Lontoossa järjestettiin kansalaistottelemattomuuden muodossa useita protesteja. Useat liikkeen aktivistit ovat lupautuneet menevänsä vankilaan.

Onko toisenlainen maailma mahdollinen?

Ympäristöpäivä jatkui Kansalaistalossa missä haettiin vaihtoehtoa nykyiselle luontoa ja ihmistä tuhoavalle järjestelmälle. Härkää sarvista tarttui keskustelutilaisuuden alustuspuheen tekijä historiantutkija ja Demokraattisen sivistysliiton pääsihteeri Jari Karttunen. Karttunen otsikoi esityksensä näin: Kapitalismi, ympäristökriisi ja yhteiskuntajärjestelmän muutoksen tarpeellisuus.

Jari Karttunen luennoi ympäristökriisitä (kuva Martti Vaskonen)

Kapitalismin hyväksymät ratkaisut eivät toimi

Jari Karttusen mukaan: Kapitalismin olemuksesta seuraa se, että esimerkiksi ilmastokriisin ratkaisujen etsiminen kyseenalaistamatta yhteiskuntajärjestelmää on lopulta hyödytöntä ja ympäristökriisin kannalta mahdotonta. Koska voiton tuottaminen on kapitalismin sisäänrakennettu pakko, on monet ratkaisut ilmastokriisin ratkaisemisessa mahdottomia. Kapitalismin alla pyrkimykset ilmastokriisin ratkaisuun on rajoitettu sellaisiin, että ne pitävät sisällään voiton tekemisen mahdollisuuden tai ainakaan eivät pienennä niitä entisestään. Tästä syystä ilmastokriisin hoitamisessa suosituimmat menetelmät ovat uuden teknologian, fossiilittomien polttoaineiden ja päästökaupan kaltaiset keinot, joiden avulla voidaan tehdä yritystoimintaa.

-Teknologiset ratkaisut eivät siis kykene ratkaisemaan ongelmaa, ne lykkäävät sitä mutta kapitalistinen tuotantotapa vaatii lopulta jatkuvaa lisätuotantoa, mikä johtaa loputtomaan tarpeeseen kehittää lisää teknologiaa ja käyttää resursseja siihen, mikä johtaa ympäristötuhon lisäämiseen.

-Vielä tehottomampia ja jopa uuskolonialistisia ovat päästökaupan kaltaiset ratkaisut, jossa käytännössä köyhät maat antavat rikkaille mahdollisuuden tehdä päästöjä puolestaan. Päästöt eivät vähene, eikä köyhä maa kehity. Kun tähän liitetään kehitysavun vaatimukset päästöttömyydestä, pakottaa käytäntö kehitysmaata myymään oma potentiaalinsa teollistumiseen. Tämä on malliesimerkki vihreästä imperialismista.

-Vihreä, mutta kapitalismiin perustuva ympäristöliike on vain viimeisin harhapolku reitillä kohti todellista yhteiskuntajärjestelmän muutosta, muut ovat sosiaalidemokratia ja fasismi. Vihreys ilman kapitalismin kumoamisen vaatimusta kanavoi yhteiskunnallisen muutoshalun yhteen kapitalismin osa-alueeseen missä se ei kykene muuttamaan itse järjestelmää. Se on hyödytöntä ja mahdollistaa kapitalistisen järjestelmän jatkuvuuden, sekä sen aiheuttamat vahingot, niin ympäristö kuin sosiaalisetkin. Todellinen ratkaisu ympäristökriisiin on ajaa yhteiskuntajärjestelmän muutosta. Tällä tarkoitan sosialistista yhteiskuntajärjestelmää.

Tuulia Reponen kansaslaistalo Soropissa

Omassa kommenttipuheenvuorossaan Tuulia Reponen esitteli Elokapinan toimintaperiaatteita ja tavoitteita. Elokapina ei ole asettanut yhteiskuntajärjestelmän muuttamiseen liittyviä vaatimuksia, vaan on keskittynyt imastonmuutoksen torjumisen kannalta ihmisiä laajasti sitovien tavoitteiden tunnetuksi tekemiseen. Oleellista on myös uuden ympäristöliikkeen kehitysvaihe, mikä ei voi, eikä halua tarjota valmista ratkaisua edessä oleviin ongelmiin kaikilta osin.

Vaihtoehtojen puntarointia keskustelutilaisuudessa (kuva Martti Vaskonen)

Yleisökeskustelussa Hannu Ketoharju piti vahvasti oikeana arviota, jonka mukaan vastakkain ovat USA vetoinen sotateollisuuten sitoutunut talousjärjestelmä ja yleinen mielipide. Useimmat läsnäolleet katsoivat että, nykyinen puhdas liikevoittoon tähtäävä ja pakottava järjestelmä on käynyt tuhoisaksi ja siitä on päästävä eroon

Jari Karttunen ei antanut synninpäästöä Neuvostoliiton sosialismin mallille, vaikka siinä oli myös hyviä piirteitä. Karttusen luento Kumpi pelastetaan kapitalismi vai maapallo on luettavissa tässä linkissä https://www.skp.fi/artikkelit/kumpi-pelastetaan-kapitalismi-vai-maapallo

Teksti ja kuvat Martti Vaskonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s