Elokapina vaatii tekoja

Järjestäytyminen vaatii suunnittelua. Nyt torilava tarjosi siihen tilaisuuden Elokapinaan liittyneille.
Kuva Martti Vaskonen

Marraskuussa 2018 Elokapina ( https://rebellion.earth/ ) syntyi Iso-Britanniassa hallitusta vastaan, mikä ei tehnyt riittävästi ilmastomuutoksen torjumiseksi. Liike laajeni nopeasti yli 20 maahan Suomi mukaan luettuna.

Kansainvälinen kapinaviikko näkyi ja kuului Joensuussa 18.4. paikallisten tukihenkilöiden järjestämässä Sukupuuttopuheessa kävelykadulla. Tuulikki Hukka luki osan Suomessa uhanalaiseksi luokitelluista kasvi- ja eläinlajeista. Luenta kesti 25 minuuttia, joten vähäisestä asiasta ei ole kysymys. Tällä hetkellä uhanalaisiksi lajeiksi on arvioitu lähes 2700. Elinympäristön tuhoutumien on seurausta ihmisen toiminasta. Tätä ei vielä yleisesti haluta tunnustaa, mutta muutoksen kieltäminen ei ratkaise ongelmia. Tästä ajatuksesta kaupunkilaisia haluttiin Sukupuuttopuheella muistuttaa.

Elokapina https://extinctionrebellion.fi/ kertoo sivustollaan seuraavasti: ”Elämme keskellä ennennäkemätöntä ekologista kriisiä. Arktiksen ja Etelämantereen jääpeitteet menettävät massaa kasvavalla nopeudella, eläinlajien sukupuuttotahti poikkeaa tuhatkertaisesti normaalista, koralliriutat kuolevat ja kokonaiset ekosysteemit romahtavat. Arvostettujen ilmastotutkijoiden mukaan meillä on vain kuukausia aikaa muuttaa suuntaamme ennen kuin ajaudumme tilanteeseen, josta ei enää ole paluuta.

Yhteiskuntasopimus on rauennut. Hallitukset ovat epäonnistuneet viestimään totuudenmukaista kuvaa maapallon tilanteesta. Ne ovat laiminlyöneet perustuslaillisen velvollisuutensa huolehtia sekä ihmisten että ympäristön hyvinvoinnista, ja epäonnistuneet turvaamaan elinkelpoisen tulevaisuuden tuleville sukupolville. ”

Artikkelikuvassa Sini Pirinen (vasemalla), Tuulia Reponen, Tuulikki Hukka (kuva Martti Vaskonen)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s